Зарежда Събития

« Всички Събития

 • Това събитие е минало събитие.

Красиви места из Северна Сърбия

16.04.2022 @ 8:00 - 17.04.2022 @ 21:00

195ЛВ

Лек планински преход до чудни скални образувания, водопад, езеро и пещера. 

Средновековни манастири и антична крепост. 

 

Маршрута и обектите, които ще посетим в нашата двудневна Програма са .. 

 

 • Манастира Раваница – от 14 век, където са положени мощите на княз Лазар;
 • Посещение на козя ферма с дегустация на сръбско козе сирене;
 • Комплекс Иванковац – мястото записано в историята като най-голямата победа на сърбите над турците;
 • Манастир Манасия – от 14 век с крепост и 11 отбранителни кули, където е погребан синът на княз Лазар;
 • Деспотовац – град носещ името от титлата Деспот, свързано с княз Стефан Лазаревич син на княз Лазар;
 • Пещерата Решава – най-голямата пещера в Сърбия. Обиколка на пещерата с екскурзовод;
 • Водопода Лисине – Велики Бук – 4 км. лек планински преход до врелото, изворите на реката, хидро комплекс Лисине и скалните гробници високо в планината;
 • Крупско Врело
 • Манастир Тршка църква – под ЮНЕСКО от 11 век;
 • Езерото Бор – обиколка на най-красивото високо планинско езеро в Сърбия;
 • Гъмзиград на императора Кай Валерий Галерий Максимиан от края на III и началото на IV век наричал себе си по името Феликс Ромулиана;
 • И за финал Зайчарско в Зайчар.

Манастира Раваница от 14 век.

В манастирската църква Възнесение Господне се съхраняват мощите на Свети княз Лазар загинал в битката при Косовско поле на видов ден 15 Юни 1389г. 

Манастира Раваница и манастирска църква Възнесение Господне са обградени от крепостни стени, като бастион на православието. Имало е седем кули, като до днес са оцелели 4 руини от тях. Фреските са от създаването на манастира, от 1375 – 1377 година.

Освен мощите на княза Лазар принесени на това място след 1989 г. манастирската църква е съхранила майсторството на средновековните зографи от Моравската живописна школа, като най-известните стенописи са „Богородица с Христос” в апсидата на олтара и цикълът „Чудесата Христови”.

Нека си припомним битката при Косовско поле от 1389 година, което е и прелом момент от османската експанзия на Балканите.

Битката при Косовско поле

До битката се стига, след като през 1385 г. османците вече завладели София достигат до границите на владенията на Моравското княжество край река Морава.

Решителната битка се състои в местността Косово поле, северозападно от Прищина между реките Лаб и Ситница. Към княз Лазар Хребелянович се присъединява владетелят на Косово и Скопие Вук Бранкович. Крал Твърдко I изпраща на помощ от Босна отряд начело с войводата Влатко Вукович Косача. Останалите християнска народи също се присъединяват в подкрепа на княз Лазар, българи, власи, румънци, унгарци, чехи, всички заедно в отбраната срещу настъпващата османска империя. Първият сблъсък между двете войски е успешен за християнската войска. В началото на битката загива Мурад. Командването на османските войски е поето от Мурадовия син Баязид Светкавицата. Той успява да постигне обрат в развоя на битката. Княз Лазар е убит, а християнските войски са принудени да отстъпят с големи загуби.

И така, пътят напред към нови земи в Европа се отваря за Османските турци.

Всъщност, битката при Косовско поле завършва с без ясен победител .. така пишат историците, но факт е, че след битката, наследникът на княз Лазар, Стефан Лазаревич, е принуден да се признае за васал на новия османски владетел Баязид I.

А Баязид I продължава напред като завзема нови и нови територии Влахия, Сърбия, Босна, България, големи части от Гърция, както и Източен Анадол та чак до Месопотамия.


Следваща спирка от нашата Програма …

Посещение на козя ферма. Дегустация на козе сирене сервирано с природна ракия за сгряване!

Следва посещение на Комплекс Иванковац до Чуприя, място записано в историята като Бој на Иванковцу и църквата издигната в памет на храбростта. 

Комплекс Иванковац до Чуприя

Битката при Иванковац се води през август 1805 г. на полето на Иванковац край Чуприя, между сръбските въстаници под общото командване на Караджордже и прякото ръководство на херцозите Миленко Стойкович и Петър Добрянц и турските части, ръководени от Хафиз Мустафа-епоха, известен като Хафиз-паша. Битката завършва на 18 август 1805 г. с победата на сръбския въстанал народ срещу редовната турска армия в Първото сръбско въстание, довела и до изтеглянето на турската армия в Ниш. На това място са запазени коловете, на които са били нанизани турците.

В знак на признателност и в памет на  героизма на загиналите сръбски въстаници на това място е построена нова църква.


Манастир Манасия

Посещение на манастир Манасия в Деспотовац, известен още с името Ресава, по реката, която тече покрай него, в който е погребан синът на княз Лазар

Заобиколен от планината манастир Манасия е основан от деспот Стефан Лазаревич между 1407 и 1418 г. Укрепен е с крепостни стени и 11 на брой отбранителни кули.

През 1439 г. османците за първи път обсаждат манастира, а от 1458 г. той е вече под властта на султана, след като Смедеревското деспотство престава да съществува. През периода на османското владичество, манастирът е многократно ограбван (1476 г., 1734 г.). В началото на 19 век, по време на тъй нареченото първо въстание в Белградския пашалък, манастирът е почти изцяло разрушен, след което няколко години тъне в руини до средата на 19 век.

Манастирският комплекс, посветен на потомъка на давидовия род Манасия, включва църквата „Света Троица“, една голяма магерница (служила и за зала), и манастирски сгради с килии за монасите. От 11 на брой отбранителни кули най-известна е Деспотовата кула, която е побирала 360 човека!

 

Деспотовац

Разглеждане на Деспотовац. Името на града произлиза от Деспот, свързано с княз Стефан Лазаревич и титлата му на Деспот на средновековна Сърбия.


Пещерата Решава 

Най-голямата пещера в Сърбия. Обиколката на пещерата с екскурзовод трае 1 час. 

Пещерата Ресава е открита случайно от местни овчари през 1962 г. След като е проучена в продължение на 10 години, пещерата е официално открита за посетители на 22 април 1972 г.

Като всяка пещера, така и на това място има специфични сталактити и сталагмити наречени с имена. Най-известното образувание тука е наречено „любовен копнеж и целувката“.

 

 

 

 

 


Велики Бук или водопода Лисине 

Очаква ни 4 км. лек планински преход до врелото, изворите на река Врело и хидро комплекс Лисине. 

Районът е характерен със скалните гробници високо в планината. 

В края на деня настаняване в хотел Лисине, предлагащ уют и тишина сред природата.

Нощувка със закуска в уютни малки къщички до самия водопад. 


Крупско Врело 


Манастир Тршка църква 

Под закрилата на ЮНЕСКО от 11 век. 


Езерото Бор 

Най-красивото високо планинско езеро в Сърбия


Гъмзиград 

Късноримски археологичен комплекс на територията на който се намират останките от античния град Феликс Ромулиана.

Гъмзиград се състои от останките на късноримския укрепен дворец и същевременно мемориален комплекс на римския император Галерий. Площта му е 6,5 хектара, а изграждането му е поръчано от император Кай Валерий Галерий Максимиан в края на III и началото на IV век. Наричал се е Феликс Ромулиана, по името на майката на императора. Обектът е заобиколен от защитни стени с двадесет кули и обхваща укрепления, включително вестибюли, преддверия, термални бани, подови мозайки, мраморни форми, скулптури и предмети, изработени от розов гранит и зелен порфири от Пелопонес. Дворецът на императора е в северозападната част на комплекса и се състои от базилики, храмове, горещи бани, мемориален комплекс и тетрапилон. Групата сгради е интересна с преплитането на церемониални и мемориални функции.

На един от хълмовете в комплекса са открити останки от укрепление с дворец и други обществени сгради, а на съседния хълм Магура – от гробници (обреден комплекс, включващ два гроба и две гробни могили) и мавзолеи. Архитектурата на императорския комплекс се отличава както с богатството на вложените материали, така и с майсторската скулптурна обработка на архитектурните елементи (колони, капители, стени). Висока художествена стойност има и украсата на двореца – скулптури и мозайки. Особено красиви са подовите мозайки, които по художествено изпълнение и качество на материалите са сред най-значимите в цялата Римска империя. Уникално е пространственото оформление на постройките на укрепения императорски дворец и мемориала.

Легендата пък разказва за българският болярин от Северозападна България, който имал три дъщери – Вида, Сула и Гъмза. След смъртта му трите си разделили бащиното имане, между което и обширните му земи. Трите създали свои имения, около които възникнали селища. Най-упорита излязла Вида, на която се паднали земите до Дунав. Кула взела земите по на запад към планината, а тези отвъд Балкана – Гъмза. Днес има три селища, които носят техните имена – Видин, Кула и Гъмзиград. 

 

И за финал по едно Зайчарско в Зайчер!


Цена – 195 лева крайна цена без допълнителни такси и изненади!

Цената включва – транспорт по маршрута 720 км, магистрални такси – патарини, водач по маршрута, екскурзоводско обслужване, нощувка в хотелски комплекс със закуска в стаи по двама или трима в малки къщички сгушени в планината и задължителна медицинска застраховка пътуване в чужбина с покритие 5000€.


КРУШЕВО ТУР пътува в малки групи и преминава границите като лека кола.  

КРУШЕВО ТУР – Нека пътуваме заедно!

Детайли

Начало:
16.04.2022 @ 8:00
Край:
17.04.2022 @ 21:00
Стойност:
195ЛВ

Място

Serbia Despotovac
Деспотовац, Сърбия + Google Map
logo

Лицензиран туристически оператор с Удостоверение за регистрация № РК-01-8213.

Застраховка „Отговорност на туроператора“ към ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД № 13052310000153 г. валидна до 05.04.2024 г.

Контакти


Мария Атанасова

Моб / Viber : +359 898 224462 /

+359 878 500542 след 18.00 часа

Email: pepo2244@mail.bg / maria_a_nikolova@abv.bg

Последвайте ни