Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Магията на Увац

17.06.2022 @ 6:00 - 19.06.2022 @ 21:00

350ЛВ

„Уникален природен резерват“, изключително живописен, с извисяващите се планински върхове, пещери и река, издълбала и оформила с течение на хиляди години изумително красиви меандри.

Едно великолепно творение на природата!

Предлагаме ви тридневно пътуване, наситено с много красота и гледки по земите на древна Сърбия.

В област Стари Рас и първата Сръбска столица от 12 век, съхранила най-старите и значими манастири и крепости, днес под закрилата на ЮНЕСКО.

Целодневен планински преход по живописния каньон Увац.

Разходка с лодка по меандрите на Увац

Една изпълнена с много забележителности програма разкриваща за нас българите най-доброто от Сърбия като обекти с историческа и културна ценност, природни феномени, култура и бит на сръбския народ.

Какво сме включили в Програмата?

Определено всеки избира тази Програма, всеки идва на това пътуване, най-вече заради красота и феноменалните гледки на природния каньон Увац. 

Желанието на всеки е да види Увац, да направи най-хубавите снимки, да заснеме най-добрите моменти и да отнесе със себе си най-добрите спомени  от приключението, което сме нарекли „Магията на Увац“! 

Да види и заснеме полета на Белоглавия лешояд и разбира се да се разходят с лодка по живописните меандри на Увац! 

Останалото към Програмата всички казват, че приемат като бонус!

А бонусът, както казват всички, не е никак малък! 

Втората част от Програмата е по „Земите на древна Сърбия“.

По „Земите на древна Сърбия“, от времето на създаването на първата средновековна Сръбската държава, позната и наричана още с името Рашка, управлявана 250 години от династията на Неманичите, до битката при Косовско поле (1389 г.) , тогава когато Османските турци трайно се настаняват на територията на Балканите. 

В Програмата по „Земите на древна Сърбия“ сме включили: 

Посещение на средновековните манастири от времето на създаването на кралство Сърбия, в областта Стари Рас, в характерния за тогавашното време Рашки архитектурен стил манастири.

 

ПРОГРАМА

Магията на Увац

Денят ни започва с разходка с лодка по меандрите на Увац.

Следва целодневен планински преход по каньона Увац, с дължина по маршрута около 16 км., с денивелация около 100 метра, по възможностите на всеки добре подготвен любител планинар.

„Уникален природен резерват“

По „Земите на древна Сърбия“

Стари Рас и средновековните манастири на древна Сърбия.

Крепостта Маглич

Скалният манастир на Свети Сава – Испосницата на Свети Сава

Манастирът Жича

Манастирът Студеница

Манастирът Сопочани

Манастирът “Джурджеви ступови”

Петрова църква

Нощувки

Магията на Увац

Една от най-впечатляващите забележителности в Сърбия!

Територията около река Увац получава статут на „Уникален природен резерват“, благодарение на уникалните растителни и животински видове, които могат да се срещнат на това място.

Денят ни започва с разходка с лодка по меандрите на Увац.

Следва целодневен планински преход по каньона Увац, с дължина по маршрута около 16 км., с денивелация около 100 метра, по възможностите на всеки добре подготвен любител планинар.

Разстоянието се изминава за около 4 часа, като не бързаме, спираме да се любуваме на всички гледки по пътя, да фотографираме, да направим най-добрите снимки от Видиковец 1 и Видиковец 2, да почиваме, да се радваме на всеки миг от това приказно място.

Денят през Юни е дълъг, така че имаме възможност да се насладим на великолепието на неподправената природна красота на каньона Увац.

„Уникален природен резерват“

Природният резерват Увац заема площ от 7543 дка. Най-ниската точка на резервата е 760, а най-високата – на 1322 метра надморска височина. Меандрите на Увац са част от природния резерват Увац (Special Nature Reserve Uvac), която е защитена територия, известна с опитите за опазване на белоглавия лешояд (Griffon vulture).

Белоглавия лешояд (Griffon vulture)

Една от причините да посетите каньона Увац е да видите и заснемете полета на Белоглавия Лешояд. Природолюбители и орнитолози идват всяка година за да заснемат този изчезващ вид. Размахът на крилата му е с внушителните размери от 2.3 до 2.8 метра. Той е един от двата останали вида лешояди, които гнездят на територията на Сърбия. Резерватът Увац е дом на най-голямата популация от тези редки видове птици на Балканите.

Освен тази рядка птица резерватът е дом и на уникални растителни и животински видове. Тук се намира и най-големият пещерен комплекс на територията на Сърбия.

 

В края на прехода при желание от страна туристите може да организираме барбекю, с много бира и ракия, в подножието на каньона.

По „Земите на древна Сърбия“

Стари Рас и средновековните манастири на древна Сърбия.

Крепостта Маглич

На 20 км от Кралево се намира Маглич, великолепната средновековна крепост от 13-ти век, разположена на самия връх на хълма, само на 100 м от ждрелото образувано от река Ибър.

В средновековния период Маглич носи титлата защитник. Той пазел цялата Рашка, Жичек и Печи патриаршия и най-вече манастирите Жича и Студеница.

Планински преход до най-високата точка на Ибарската клисура, с продължителност около един час, за да се полюбувате и заснемете зашеметяващите гледки към Ибърската клисура и планината! 

Крепостта Маглич е обградена от три страни от реката Ибър, с важно стратегическо разположение в миналото изградена на мястото на стара византийска крепост с цел да отбранява новосъздаденото Сръбско кралство и манастира Студеница, средище на културния и духовен живот в страната.

Скалният манастир на Свети Сава – Испосницата на Свети Сава

Планински преход с денивелация около 500 метра, 3.5 км. в посока и време за изкачване и слизане около 3 часа.

Изкачваме се високо, високо горе там в скалите, за да достигнем до светата обител на Свети Сава за и отпием от светената вода в параклиса на Свети Сава ..

Манастирът Жича

800-годишна обител с катедрална църква в наситеночервено, която пази между стените си историите за пищни коронации на крале. Манастирът е издигнат в началото на 13 век и е обявен за паметник на културата от изключително значение за страната.

Както повечето християнски храмове, така и манастирът Жича е претърпял значителни разрушения по време на османската власт, но все още в църквата могат да се видят стенописи от 14-и век. Манастирът Жича е важен за сърбите поради няколко причини. Тук е извършена коронацията на Стефан II Неманич през 1217 г. като крал на Рашка. Коронясването е извършено от първия глава на самостоятелната сръбска църква и брат на краля – свети Сава. За много сърби свети Сава е най-важният сръбски светец (може би вече сте посещавали белградската катедрала, която носи неговото име и е най-голямата катедрала на Балканите).

Манастирът Студеница

“Майка на всички църкви и храмове сръбски”.

Светите мощи на Неманичите – владетелите, превърнали Студеница в политически, културен и духовен център на средновековна Сърбия са положени там. От дясната страна след влизането в храма е гробницата на Стефан Неманя (Св. Симеон), а в предната му част са тези на Стефан Първовенчани (Св. Симон) и майка му Ана (Св. Анастасия).

Манастир Студеница е православен манастир на Сръбската православна църква. Разположен е в едноименната местност на река Студеница на около 40 километра от Кралево и е сред най-големите и най-богати сръбски православни манастири. Строежът на „Студеница“ е приключен през 12 век, а днес той е част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Зад укрепените манастирски стени има две основни черкви – на Богородица и Кралска. Манастирът е посветен на Успение Богородично. Първата фаза по изграждането му приключва през 1196 г., когато Стефан Неманя се оттегля в него от властта, след като оставя да управлява Сърбия втория си син Стефан, който е женен за византийската принцеса Евдокия Ангелина. След смъртта на Стефан Неманя в Хилендар, мощите му са пренесени в Студеница. Третият син на Неманя – Растко, който първи оглавява автокефалната сръбска архиепископия превръща Студеница в политическо, културно и духовно средище на средновековната сръбска държава известна още като Рашка. Студеница се радва на вниманието и даренията и на други членове на кралската династия Неманичи, като Стефан Радослав и Милутин. В началото на 17 век пожар и земетресение повреждат част от манастира, а исторически книжовни паметници и фрески са безвъзвратно унищожени и загубени завинаги.

Препоръчваме в края на прехода за деня, след посещението на манастир Студеница, ако обичате риба да  опита прясно уловената пастръмка от студените води на река Студеница, приготвена по специална манастирска рецепта в ресторанта на манастирския хотел. 

Манастирът Сопочани

Намира на 16 km западно от Нови пазар, и северно непосредствено над извора на река Рашка. Част е от средновековният комплекс Стари Рас поставен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Манастирът е посветен на Света Троица.

Стенописите създадени в периода 1263 – 1268 г. изобразяват членовете на кралската династия на Неманичите – ктитора, кралицата майка, Стефан Неманя. Стефан Първовенчани и Стефан I Урош са показани с умалени модели на ктиторските им църкви в ръце. Фреските около олтара са по-късни. На тях са изобразени ктитора със синовете си Драгутин и Милутин, както и останалите членове на кралското семейство. Фреските в купола на църквата са изографисани последни. На тях са изобразени смъртта на Стефан Неманя и преноса на мощите му в манастира Студеница. Стефан Душан е представен със съпругата му Елена Българска и малкия Стефан Урош V.

Стара Сърбия или Стари Рас

Средновековна крепост, датираща от преди IX век, изоставена през 13 век, столица на първата Сръбска държава известна под името Рашка.

Разположена на кръстопътя на изтока и запада в края на 13в. и на началото на 14в., с идването на османските турци по тези земи започва да се развива и оформя нов град, ново тържище. Имало е важен пазар изпод Стари Рас, Trgovište, известен още като Eksi Pazar или Staro Trgovište – „стар пазар“. По-късно става известно като Novo Trgovište или „нов пазар“, който дава и началото на съвременния град Нови Пазар.

Град Нови Пазар е известен още и като малкият Истанбул в Сърбия поради побратимата връзка на града с мегаполиса Истанбул.

Средновековният манастир Сопочани край крепостта Арса съчетал византийския и Рашки стил на архитектура и заедно с останките от крепостта Стари Рас са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство.

Старият Рас е обявен за паметник на културата с изключително значение през 1990 г. и е защитен от Република Сърбия. Разположен е на на 11 км. от град Нови Пазар. Нови Пазар, един изключителен колоритен град, наречен още малкият Истанбул поради връзката като побратим град с мегаполисния Истанбул.

Манастирът “Джурджеви ступови”

Или на български “Стълбовете на Свети Георги” е православен манастир на Сръбската православна църква намиращ се в областта Стари Рас.

От манастира се открива гледка към Нови пазар и долината на Рашка.

За съществуването на манастира се споменава по времето на първия сръбски крал Стефан Първовенчани, който в житието посветено на Стефан Неманя (Свети Симеон) отбелязва, че комплексът е изграден през 1171 година от баща му, който по този начин ознаменува победата си на Косово поле над византийците и брат си Тихомир.

Манастирският комплекс е разрушен по време на османското владичество. Архитектурата, интериорът и изписването на манастирската църква го причисляват към т.нар. Рашки стил. Манастирът е реставриран в периода 1960 – 1982 г., а от 1979 година като част от Комплекса “Стари Рас” е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Към момента манастирът е действащ.

Петрова църква

Петрова църква е православна църква в покрайнините на Нови пазар, Сърбия.

Сградата е построена в IX век, когато тези земи столетия са били част от българската държава до падането ѝ под византийско владичество в ХI век. Ротондоподобното ядро на днешния храмов комплекс планировъчно е провинциален аналог на Кръглата църква във Велики Преслав и е най-старата запазена църква в днешна Сърбия.

Тя става главна църква на средновековната сръбска столица Стари Рас и е катедрална църква на Сръбската църква до края на XII век. Част е от комплекса Стари Рас, който е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Нощувки

Нощувките в нашата тридневна програма са две – в град Сиеница, най-високият и най-студеният град в Сърбия, изходна точка за преминаването по каньона Увац.

До Сиеница пътят пресича планината, преминавайки през серия от серпентини, завои, на които буквално не им се вижда краят!!! Сигурно това е и участъка в Сърбия с най-много завои!

Нощувките са в хотел в центъра на Сиеница, в стаи по двама или трима, с включена закуска на блок маса. 

Програмата „По меандрите на каньона Увац“ и „По земите на древна Сърбия“ включва две нощувки в хотел, със закуски на блок маса, настаняване в стаи за двама или трима, и посещение на историческите обектите и забележителности по маршрута ни. 

Цена – 350 лева – включва две нощувки в хотел, със закуски на блок маса при настаняване в стаи за двама или трима, транспорт по маршрута с включени паркинги и магистрални такси, водач и екскурзоводско обслужване, медицинска застраховка пътуване в чужбина с покритие 5000€.

Настаняването в единична стая се заплаща допълнително.

КРУШЕВО ТУР пътува в малки групи, с комфортен минибус и преминава границите като лека кола.  

КРУШЕВО ТУР – Нека пътуваме заедно!

Детайли

Начало:
17.06.2022 @ 6:00
Край:
19.06.2022 @ 21:00
Стойност:
350ЛВ

Организатор

Крушево Тур
Телефон:
+359898224462
Email:
pepo2244@mail.bg

Място

Uvac
Sjenica, Сърбия + Google Map
logo

Лицензиран туристически оператор с Удостоверение за регистрация № РК-01-8213.

Застраховка „Отговорност на туроператора“ към ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД № 13052310000153 г. валидна до 05.04.2024 г.

Контакти


Мария Атанасова

Моб / Viber : +359 898 224462 /

+359 878 500542 след 18.00 часа

Email: pepo2244@mail.bg / maria_a_nikolova@abv.bg

Последвайте ни