Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Босна и Херцеговина – красива и незабравима

08.11.2023 @ 7:00 - 12.11.2023 @ 22:00

820ЛВ

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА – От край до край!

ЕСЕННА ПРЕЛЮДИЯ С КРАСИВИ НЮАНСИ 

Една различна Босна и Херцеговина, такава каквато сами ние можем да покажем!

Това е свободата да пътуваш и не спираш, и да виждаш и малкото познати места за масовият турист.

И за да може пълноценно да използваме времето за разглеждане, този път нощувките са на удобни и различни места.

Това е една различна Босна и Херцеговина, такава каквато малко могат да видят!


ПРОГРАМА

Първи ден 

Тръгване от Централна гара – София, в 07.00 часа, в ранните часове на деня за да можем да пътуваме през светлата част на деня и да имаме повече време за красивите места и градове, през които преминава маршрута ни.

Пътуваме в посока Калотина и транзитно прекосяваме Сърбия от изток на запад…

Първа спирка, на границата преди да влезем в Босна и Херцеговина, е при Костурица.

„Дървения град“– Мечавник

Един от двата града построени от Емир Кустурица, бастиони на изкуството, киното, науката и културата. Единият, обаче, на територията на Сърбия, а другият в пределите на Босна и Херцеговина.

alt

Ще имаме възможност да усетим уникалната атмосфера създадена като от приказките, скрита в планинския масив на национален парк “Мокра гора“. Един очарователен планински район на Сърбия, с чист въздух, зеленина и безброй пътеки за разходка. Обиколката включва разходка сред дървените къщички, улици и площадки. Снимки за спомен могат да бъдат направени пред домовете на известни и уважавани личности като Иво Андрич, Диего Марадона, Бранислав Нушич и други. Дегустация на домашно приготвени сладка, ликьори и сиропи, домашна ракия за всякакви нужди и т.н. Този малък град си има всичко, даже и кино, в което се прожектира историята за създаването на Дървения град. Дървеният град е също така и домакин на един от кинофестивалите в Сърбия.

Емил Костурица, роден в Сараево, Босна и Херцеговина, известен още като много добър музикант и кинорежисьор. Няма начин да не сте гледали Черна котка, бял котарак и да не сте чули негови песни ..

Продължаваме с … 

“Шарганската осмица” – жп приключение по сръбски!

За да се запознаем с историята на първото влакче, което местните наричат с много любов ” Чира”.

Имало едно време … ще се върнем години назад, за да станем свидетели на първото влакче прекосяващо планинския релеф през Сърбия и Босна, от Белград към Сараево.

alt

И така, продължаваме и навлизаме в територията на Босна и Херцеговина, където ще посетим манастирът „Добрун“ посветен на Успение на пресветата Богородица от XIV век.

Манастирът „Добрун”

Намира близо до Вишеград, Босна и Херцеговина. Основан е по времето на цар Душан /1340-1343 г./ от жупана Прибил. На северната стена на манастира, до ден днешен се съхраняват фрески с портретите на царското семейство – цар Душан, съпругата му Елена и синът им Урош /1343 г./ – ктитори на манастира. Царица Елена е българска княгиня – сестра на българския цар Иван Александър, който я венчае за сръбския крал. Сватбата им е в Скопие и на нея присъства цар Иван Александър, който по сведения на някои изследователи дарява като зестра на сестра си Скопската област.

alt

Разглеждаме манастира и продължаваме към следваща наша дестинация – град Вишеград.

Вишеград и „Мостът на ДРИНА “

Посещение на Вишеград – Иво Андрич прославя Вишеград с романа си „Мостът на Дрина“.

alt

В „Мостът на Дрина“ писателят Иво Андрич описва живота от двете страни на моста, свързващ християнската с мюсюлманската част на града и печели Нобеловата награда за мир през 1961г. с романа си. Популярността на романа прославя града и моста на Соколович от XVI век, който по-късно е включен в списъка за световно културно наследство на „ЮНЕСКО“.

Мостът над Дрина, масивният каменен мост дълъг 180м. или моста на Мехмед паша Соколович, е дело на прочутия османски архитект Мимар Синан построен в средата на XVI век.
Друга основна забележителност на града е свързана пак с Иво Андрич и това е така нареченият „Каменен град“ или още Андричград. Етнографското селище е построено по проект на Емир Костурица и е посветено на Нобеловият лауреат Иво Андрич. В комплекса може да се видят сгради от Вишеград, от различни исторически епохи – Византийски стил, Османски стил, Ренесанс и Класицизъм.
С приключване на обиколката на града, по желание може да се направи разходка с лодка по река Дрина, или обяд с пъстръмка в ресторант до моста на Дрина. Препоръчваме също така да се пробват кебапчета от Андричград, или пък за любителите на вегетарианска кухня вкусния бюрек също от Андричград.

В късния следобед тръгване за Сараево.

Втори ден

Предстои ни тежък ден с много пътуване и забележителности по пътя.

Ранно ставане, закуска и тръгване към ….

Историческият град Яйце – градът на кралете!

Босненският крал Стефан Томашевич, мести седалището на краството в Яйце след падането на Кралева Сутиеска под турско робство.

Мястото е богато на културни забележителности – крепостта, катакомбите, двете църкви и разбира се символът на града – водопада на река Плива, намиращ се в самия център, и под закрилата на „ЮНЕСКО“. Водопадът прави Яйце единствения град с подобна естествена забележителност в центъра си, а и е един от дванадесетте най-красиви водопади в света.

alt

Градът Яйце, е известен още и с вземане на решението за създаване на Социалистическа Федеративна Република Югославия.

Обяме в стара местна гостилница, в която сервират местни традиционни ястия като бегова чорба и др.

Травник

Познат още като малкият Истанбул поради силната ориенталска култура, която има и днес. Името идва от думите “ливада“, “пасище“, “тревник“, “тревно место“ и така идва и името Травник.

altОсновни забележителности в града са Шарената джамия или “Сюлеймания“, намираща се в центъра на Долната чаршия. Името на Шарената джамия идва от оцветеното дърво за украсата.

Други забележителности в града са къщата на Иво Андрич, Старият град, крепостта и старата травнишка чаршия

 

 

 

 

Ден трети 

Закуска и тръгване към водопада Кравице, Мостар, Почител и Теке Благай

Почител – изоставено турско село в покрайнините на Мостар.

Мястото е включено в списъка на „ЮНЕСКО“.

alt

В града са запазени много забележителни исторически ценности – средновековната крепост, джамията Шишман Ибрахим Паша (16 век) – един от най-добрите образци на класическа ислямска куполна джамия в Босна и Херцеговина, медресето, хамамът, ханът, часовниковата кула и жилищният ансамбъл. Най-голямата и значима жилищна сграда е къщата на Гавранкапетанович, построена през 16-17 век. В момента се изпълнява програма за постоянна защита на историческия град Почител.

ВОДОПАДА КРАВИЦЕ – природен феномен!

Един от най-големите и със сигурност най-впечатляващият в страната!

alt

Теке Благай – дом на Дервишите

alt

Текето представлява специално място, предназначено за събиране на дервиши. Първоначално текето е било жилище на духовен водач и неговите ученици. С времето текетата се превръщат в религиозни центрове, които често включват медресе, имарет и други сгради, понякога дори джамия. Те стават места за подслон на поклонници и мюсюлмански ученици.

Текето се намира при извора на река Буна в Благай, в близост до Мостар. Теке Благай е бил построен към 1520 година. Издигнато на мястото, където е изчезнал “добрият” Евлия, за когото е построена специална гробница в тюрбето (мавзолей). Както при повечето текета, и тук има мусафирхана – място, където шейховете (най-високият сан в ордена Суфи), дервишите и други пътуващи можели да пренощуват безплатно. Запазени до днес са тази жилищна сграда, тюрбето (мавзолея), в което има две гробници с дървени ковчези, останките от Текето и мелниците на реката. Природните забележителности, скалите и водата до Благай Теке, са неразделна част от това свято място, а изворът на Буна е най-красивият подводен извор в карстовия район.

Мостар

Забележителен град! Един от най-разрушаваните по време на войната от 90-те години. Един от символите на града, Стари мост, е засегнат от бомбардировките през 1993г. Мостът, построен през 1566г. в Османски стил, висок 21 метра и минава на река Неретва, пресичаща Мостар. Стари мост е разрушен през 1993г. и 11 години по-късно (2014) е напълно възстановен с американски средства. Любопитен факт е, че за реставрацията на моста са използвани някои от старите камъни, специално извадени от водите на р. Неретва след войната. А иначе за любителите на гоблени от цял свят, Мостар е най-посещаваното място, защото това е и най-известният гоблем и защото това което са избродирали могат да видят и снимат единствено там.

alt

Ден четвърти

Сараево – там където изтокът и западът се преплитат

alt

За Сараево има много какво да се каже и какво да се види! Не случайно името на града Сараево идва от думата Сарай, което османските турци дават на града през 1461г. като Сарай или дворец, защото там построява двореца си тогавашния валия на Босна – Иса бей Исакович. По-късно през годините Сараево се превръща във важен търговски център на Балканите. През 1878г. градът съгласно Берлинския мирен договор става част от Австро – Унгарската империя. По това време промишлеността продължава да процъфтява, градът се развива наред с търговията и занаятите. По времето на управлението на Хабсбургите се въвежда и използването на латиницата. Сараево е и първият град с изграден трамваен транспорт, като всъщност първият е трябвало да бъде във Виена, но първо експериментално се пуска в Сараево. Изградените маршрути не са променяни от 1884г.

Сараево е записан в историята и с причината за избухването на Първата Световна Война. Кога и къде ще видите на Латинския мост.

Забележителности в града, които не трябва да се пропускат са кметството в Сараево, къщата на ината, Баш чаршия, символа на града – чешмата Сибил, Катедралата, Императорската джамия, Латинския мост, където е убит Франц Фердинанд; Морич хан – единственият съхранен хан от времето на Османците, днес превърнат в магазин за килими и традиционен ресторант. От новото строителство това е и най-високата сграда в Сараево, където ще пием кафе с гледка от високо из цяло Сараево.

Врело Босне

В допълнение към програмата сме включили за посещение и Врело Босне, сред зеленината и гористата свежест на парка до началото при извора на река Босна.

Вечерта разбира се ще изпушим и лулата на мира в при Морич хан. (имам в предвид наргилета, които се предлагат с различни аромати на баш чаршията!)

Едно от най-известните и посещавани места за вечеря и притегателно място за туриста са „Кебапите при Жельо“. Бюрека и сладките неща, с бозата и айрана също не са за изпускане в този пъстър и красив град с ориенталски привкус.

Ден пети

Отпътуване за България.

Започва спускане към България. Пътуването ни води през интересни забележителности и в зависимост от времето ще спрем за разглеждане на някои от тях.

В Сърбия по път ще спрем за агнешко по гергьовски или печено прасенце на жар! Малко пазар и заредени с много енергия и емоции, изтощени от дългото пътуване се прибираме обратно в София.

Живи и здрави, очаквано прибиране в София – към 22.00 часа.

Местата за слизане в София ще са съобразени с желанията на пътуващите.

Цена на пътуването – 820 лв. – включва транспорт (1950 км.), пътни такси, паркинги, четири нощувки в различни хотели *** в Сараево, в близост до водопад Кравице и в района на Айце. Нощувките са в двойни стаи със закуски. Застраховка пътуване в чужбина също включена в цената. По желание, за единична стая може да се доплати по 15€ на нощ.

За записване и за повече информация моля свържете се с нас.

На мобилен телефон – 0898 224462 – Петър Михнев или с лично съобщение във Facebook.

Крушево Тур

Животът е пътуване и наслада!

Детайли

Начало:
08.11.2023 @ 7:00
Край:
12.11.2023 @ 22:00
Стойност:
820ЛВ

Организатор

Крушево Тур
Телефон:
+359898224462
Email:
pepo2244@mail.bg

Място

Bosna and Herzegovina
Bosnia and Herzegovina
logo

Лицензиран туристически оператор с Удостоверение за регистрация № РК-01-8213.

Застраховка „Отговорност на туроператора“ към ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД № 13052310000153 г. валидна до 05.04.2024 г.

Контакти


Мария Атанасова

Моб / Viber : +359 898 224462 /

+359 878 500542 след 18.00 часа

Email: pepo2244@mail.bg / maria_a_nikolova@abv.bg

Последвайте ни