Пет дневна зелена Бурса

Пътуване в сърцето на една велика империя

Османската империя – една от най-големите, най-мощните и дълго управляващи империи в света. Основана през 1299г. от Осман Гази като обединител на племената от Seljuk – ските турци. 1326 г. превземат земите около Мраморно море от древните гърци и полагат основите на Бурса като първа столица на Османска империя. 1453г. пада и Константинопол, като с това трайно изместват християнството и Византия от земите по пътя към Европа от Азия, от „Пътят на коприната“.

Бурса в регион Мармара – третият по големина град в Турция, разположен в най-малкият, но и най-гъсто населеният регион в Турската държава. С много исторически и природни забележителност, които да привлекат нашето внимание от времето на създаването на Османската империя та до наши дни.

Бурса – история за създаването на една велика империя. Една разходка назад във времето от създаването на Османската империя с първа столица Бурса, по Мармара, Мраморно море, който е най-малкият регион в Турската държава, но за това пък най-гъсто населеният населен район от седемте географски района на Турция.

Местата и забележителностите, които сме избрали да посетим по време на петдневното ни пътуване през регион Мармара са:

Бурса – първа столица на Османската империя.

Улудаг – покоряване на турският Олимп! Е до където можем разбира се …

Етно село – Cumalikizik – автентична запазена архитектура, къщи от 17 век.

Изник – древна Никеа, център на керамичната индустрия в Турция.

Гемлик – на крайбрежието на Мраморно море един красив и слънчев град с мирис на маслини и зехтин.

Муданя – красив град на брега на Мраморно море, с голямо историческо значение при създаването на Турската държава.

Zeytinbagi или Тирилие – градчето с много църкви от времето на средновековието

Аполония – Романтика по езерото Аполионит.

Аполионит или Uluabat lake – разходка с лодка до най-големият остров – Халилбей.

По път към Бурса

Incegiz Cave / Incegiz Magalari Alani – Скални пещерни жилища от 5500 г. пр.н.е

Flamingo Koy – ферма „Розовото фламинго“

Преминаване през мегаполиса на Истанбул от край до край!

Пътят ни минава през едни от най-красивите мостове над Босфора и залива Изник

Златният Рог

Фатих Султан мост

Османгази – 4-ти по големина мост в света над Измитския залив

Мостът на входа на Черно море


Бурса – първа столица на Османската империя.

Град с много история. Архитектура обогатена със съвременния привкус от много търговци на всякакви стоки, забележителности от създаването на Османската империя до днес. Бурса, третият по големина град в Турската държава, побратим град със Сараево в Босна и Херцеговина, Битоля в Македония, Плевен и Пловдив в България, всъщност градът с най-голямата българска общност в Турция.

Бурса – Родно място на Бурса Кебапа или по известен като Искендер Кебап.  Непременно трябва да го пробвате!

1326 г. Бурса става първата столица на младата Османска империя, след като градът е превзет от Орхан Гази – първият султан на империята.

Места и забележителности, които не трябва да се пропускат при разходката из историческия център на Бурса:

 • Гробниците на султаните Осман и Орхан, основателите на Османската империя. При възможност да се види и смяната на караула.
 • Часовниковата кула Топхане – с панорамна, зашеметяваща гледка към цяла Бурса
 • Бурса Хисаря
 • Комплекс Мурадие
 • Ulu Cami – колкото голяма, толкова и ценна. Джамията е построена през 1399 г. в стил Seljuk, разполага с 20 малки купола и два огромни минара. Сложните дърворезби и калиграфията на структурата също са доста впечатляващи, както и квадратните стълбове и портали. Има изграден мраморен фонтан в центъра на джамията. Джамията е построена е от Баязид като триумф след победата в битката при Никопол.
 • Коза Хан – мястото, където можете да се потопите във времето на първите заселници турци по тези места, мястото като събирателно точка за всички, преминаващи през новия град Бурса. Това е мястото на историческия карвансерай, поръчан от Баязид II построен през 15-ти век. Мястото е известно с копринените пашкули продавани там, от където идва и името му – коза -> пашкул. На това място, който иска да си купи копринен шал, добре трябва да се огледа и да не пропусне тази възможност, защото казват че там купуваш от най-качествената стока в Бурса.
 • Мостът Irgandı, построен през 1442 г. по време на управлението на Мурат II
 • Yeşil Türbe – Мавзолей на османския султан Мехмед I, покрит с плочки от Изник
 • Закритият пазар

История – Бурса

В    античността името на града е било Пруса, основан през 188/187 г. пр. Хр. от витинския цар Прусий I.

От 74г. е част от Римската империя. През византийско време е известен с термалните си извори, посещавани от императори, а днес е достъпен за много хора.

През 1326 г. е превзет от османците и до 1368 г. е първа столица на новата държава.

След опустошаването от  монголите, Бурса преживява най-големия си разцвет при султан Мехмед I, който е погребан в града.

Градът се намира на пътя на коприната и е много стар търговски център за коприна и копринени изделия. По време на Османската империя. Бурса е доставяла коприна за османския двор и за всички европейски монарси, а и по цял свят.

Улудаг – покоряване на турският Олимп! Е до където можем разбира се …

Това ще е едно много приятно изживяване за всеки стигнал до Бурса!

Етно село – Cumalikizik – автентична запазена архитектура, къщи от 17 век.

Посещение на Джумаликизик Cumalıkızık – село музей на открито с автентична запазена архитектура, къщи от 17 век Османско време, до които стигаш по стар турски калдаръм, а в дворовете те посрещат добри стопани, канят за по чаша кафе или чай, гюзлеме или богата турска закуска, нали търговията алъш вериша е в кръвта на турците, така че търговецът е навсякъде!

Изник – древна Никеа, център на керамичната индустрия в Турция.

В християнството градът е известен с мястото, където са проведени два Вселенски събора – Първия и Втория Никейски събора – 325 и 787 г. Първият известен като Първият Вселенски събор от 325г., свикан по инициатива от император Константи Велики, утвърждава догмите, залегнали в същината на Християнската църква. След продължилите два месеца заседания, събралите се 318 висши духовници създават основната доктрина на Християнската църква. Християнството като религия се разделя основно на католицизъм и православие. Определят се и два начина за измерване на времето за празнуване на Великден. Времето до Великден започва да се определя от двата календара – Юлиански и Грегориански, които се разминават по определяне времето за започване на Страстната седмица.

Основни забележителности в Изник / Никея

 • Църквата „Света София“ от IV век превърната в джамия, в която могат да бъдат видени на места оригинални стенописи от времето на християнството по тези земи. През 1334г. градът пада под Османска власт и църквата е превърната в джамия.
 • Руините от църквата „Успение Богородично“
 • Крепостните стени от древния град Никея
 • Археологическия музей
 • Зелената джамия в центъра на града

Градът Изник е разположен на езерото Изник срещу Истанбул. Основан е от Антигонос I Монофталмос под името Антигонея. В античността градът носи името Никея


Гемлик – на крайбрежието на Мраморно море един красив и слънчев град с мирис на маслини и зехтин.

Гемлик или Киос от времето на древните гърци. Историята на града започва от 630 г. пр.н.е. и е споменавам в легендата за Аргонавтите и Страбон. В Римско време градът се е казвал Прусия ад маре. През 1923 г. след подписването на Лозанското споразумение, гръцкото население е принудено да напусне града и се преселва на Пелопонес, където основават град Неа Киос .

Градът е известен и със сорта черни маслини.


Муданя – красив град на брега на Мраморно море, с голямо историческо значение за създаването на Турската държава.

Град с голяма историческо значение в новата история за Турция, защото тука на това място се водят преговорите за примирието през 1920г. между Великите сили, Гърция и Турция. В историята се споменава за Исмет паша и неговата способност да води преговори, тогава когато от едната страна стоят съюзниците, от другата страна Гърците и Турция трябва да отстоява позицията си на победител срещу гърците. Генерал Харингктън , като представител от английска страна описва Исмет паша като малък човек, упорит в работата си, който чете всеки ред много внимателно, след това мисли няколко минути и накрая изказва мнение. Всъщност най-важната характеристика на примирието сключено в Мудания е, че парче земя е предадено на Турция без нито един изстрел!

Мудания в миналото датира от 7 век пр.н.е. Първото име на града е Мирлея, от времето на Елините и означава “проток/проход на великата богиня майка”. В началото на 3 век Мирлея е превзета от Прусий. По време на Четвъртия кръстоносен поход от 1204г. Истанбул е превзет и кръстоносците поемат контрола над мраморните брегове и околностите на Муданя. По някаква неизвестна причина, нарекли града „Монтанея“. Твърди се, че името произлиза от латинското „mons“ за „планина“ и означава планини, земя на планини. През същата епоха името има няколко версии, включително „Moutagnac“. Очевидно съвременното име на града произлиза от тази версия.

По време на създаването на Източната Римска империя 395г. градът е част от Византия. През 1321г. градът е превзет от Орхан Гази.

През 19 век градът се превръща във важно пристанище за износ на сурова коприна от Бурса и региона.

В града има много запазени къщи от османската епоха с традиционна архитектура. Една от тях е имението на Тахир паша.

Имението Tahir Paşa – е един от най-забележителните примери на османската архитектура от 18 век.

Имението се състои от 18 стаи, както и изложба с вещи на Тахир паша. Вещите са върнати от Франция и запазени в Бурса, преди да бъдат одобрени от неговия внук Ага Бурсали за експозиция. Френски полилей във формата на патица, ръчно изработен часовник със сребърен циферблат, четири фотьойла и стола от роза и абанос, ежедневни дрехи на Тахир паша, неговите церемониални униформи, меч и ямчи (вълнена жилетка) на Имам Шамил, подарени на Паша като подарък, предмети, използвани от семейството в близкото минало, лютня на Емин бей, собственик на имение през 20 век  , изработена от руски занаятчия Монол, снимки на Муданя от архива на Кюнейт Пекман, критски стаи и кът Муданя бенд.


Zeytinbagi или Тирилие – градчето с много църкви от времето на средновековието

или до времето до което гърците са притежавали тези земи.

Някои изследователи твърдят, че Тирилия е Терея от Брилейон.

Районът, в който се намира Тирилие, е бил управляван от мисяните, траките, древните римляни, византийците и османците.

Тирилие заедно с другите крайбрежни градчета по Мраморно море са станали част от новосъздадената Османска империя около 1330г. В старите документи за Тирилие са записани съществуването на много църкви, които към днешно време са руини. След завладяването от турците, преобладаващо население в града са гърците. Поминъкът им е бил отглеждане на маслини и производство на зехтин, вино и риболов.

Името Тирилие е заменено с името Зейтинбаги през 1963. А защо и как! Сигурно трябва да е било заради зехтина, но през 2012г. отново е върнато името Тирилие.

В историческите архиви е записано съществуването на много църкви през 19 век.

 1. Athanasios, H. Basileios, Hristos Soteros, H. Demetrios, H. Georgios Keto, H. Georgios Kyparissiotes, H. Marina, H. Parapoline, H. Paraskeve, H. Spyridon Church и манастирите Madikkion и Pelekete.

Църква Агиос Стефанос (джамията Фатих) в Тирилие

Църквата Агиос Стефанос е една от най-старите и оригинални византийски църкви, превърната в джамия. През 1920-22 г. по време на окупацията от гърците, джамията за кратко отново е превърната в църква от местните гърци.


Аполония – Романтика по езерото Аполионит.

Аполионит или Uluabat lake – разходка с лодка до най-големият остров – Халилбей.

Езерото Улуабат е сладководно езеро, дълго, голямо, но плитко. В езерото има 7 острова, включително и остров Халилбей, който в зависимост от сезона е остров или полуостров.

Гьолиази е името на старият гръцки островен град на езерото Улуабат. Историческото му име е Аполония. Gölyazı е защитена местност с много забележителности, като 750-годишният чинар Ağlayan Çınar, църквата Св. Пантелеймейон, останки от древния град Апалония и др.


По път към Бурса

Incegiz Cave / Incegiz Magalari Alani – Скални пещерни жилища от 5500 г. пр.н.е

Комплексът представлява три етажна скална пещерна структура. По време на Римската империя през 4 век пещерата е била използвана като манастир. Смята се, че в параклиса са се провеждали обучения и ритуали по религията на християнството.

Flamingo Koy – ферма „Розовото фламинго“

Преминаване през мегаполиса на Истанбул от край до край!

Пътят ни минава през едни от най-красивите мостове над Босфора и залива Изник

Златният Рог

Фатих Султан мост

Османгази – 4-ти по големина мост в света над Измитския залив

Мостът на входа на Черно море

В допълнение към Програмата – Зелена Бурса, всеки може да се наслади, да си подари изживяване в автентична турска баня, хаман от 15 век, намираш се в непосредствена близост до хотела или да ползва удобствата на Спа-хотела, в който се настаняваме за 4 нощувки.

Изживяване в автентичен турски хамам

В СПА хотел Бурса Палас ще имаме на разположение турска баня и сауна, масажи няколко вида като Таи масаж, спортен масаж, масаж на Султана, и др. След масажа следва турската баня и обратно в стаята, където можеш да се отдадеш на един пълноценен релакс.


Организацията по пътуването, посещението по всички забележителности, градове, ресторанти, пазари се осъществява от нас, КРУШЕВО ТУР.

Цената за това пътуване включва всички разходи по транспорт, пътни такси, паркинги, 5 нощувки със закуски в двойни стаи, с две отделни легла или спалня.

Настаняването в единична стая се доплаща символично – 100 лв. за всички нощувки.

При настаняване в тройна стая се прави отстъпка.

За записване по програма Зелена Бурса, моля да се свържете с нас на посочените в контакти телефони.

КРУШЕВО ТУР – Заедно е по-весело!

КРУШЕВО ТУР пътува комфортно и бързо, в малки групи и преминава границите като лека кола.  

logo

Лицензиран туристически оператор с Удостоверение за регистрация № РК-01-8213.

Застраховка „Отговорност на туроператора“ към ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД № 13052310000153 г. валидна до 05.04.2024 г.

Контакти


Мария Атанасова

Моб / Viber : +359 898 224462 /

+359 878 500542 след 18.00 часа

Email: pepo2244@mail.bg / maria_a_nikolova@abv.bg

Последвайте ни