„Двореца” е бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург (1875 г. – 1938 г.).

През 1924г. Южна Добруджа все още се намирала под румънско владение. По това време 47-годишната Мария решила да изгради своя лятна резиденция на морския бряг край Балчик. Градежите продължили 11 години и през 1937г. дворецът „Тихото гнездо“ вече се издигал на брега на морето.

Университетска ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. от акад. проф. Даки Йорданов.

Но, ботаническата градина в Балчик води началото си от неповторимо красивата градина в Двореца на румънската кралица Мария Единбургска.

В далечната 1926 г. градината е проектирана от швейцаркския ботаник Ван Жони. След нейното завършване кралица Мария й дава името „Градината на Аллах“. В градината има уникална колекция от кактуси.

Днес „Градината на Аллах“ заема площ от 65 дка и в нея продължава да бъде изложена една от най-големите колекции от кактуси, нареждаща се на второ място в Европа след тази в Монако.

Дворецът в Балчик е единственото подобно място в света, където мирно съжителстват свещените сгради на мюсюлманството и християнството. Заслугата за това има румънската кралица, която изповядвала екзотичната бахайска религия.